Jong Perspectief Vrijwilligers

Schuilt er een mentor of (vakantie)maatje in jou?

Lees verder

Schuilt er een mentor of (vakantie) maatje in jou?


Toen jij jong was heb je wellicht kansen gehad. Je hebt je goed kunnen ontwikkelen. Nu zie je dat niet alle jongeren diezelfde kansen hebben. Maar je ziet óók dat jongeren de kansen die er wel zijn soms niet zien; of er niet mee kunnen omgaan. Ze zijn wél van goede wil, maar hebben een steuntje in de rug nodig.
Die steun wil jij bieden. Jouw gewillig oor, je stimulerende houding. Samen dingen doen. Geduldig bijsturen. Niet als hulpverlener, maar als vrijwilliger. Je wordt een mentor of maatje die de jongere bevestigt in zijn eigenwaarde en daarbij nieuwe perspectieven aanreikt. Dat kost je tijd en kan wel eens zwaar zijn. Maar je krijgt er ook veel voor terug. Het samen ondernemen van leuke activiteiten en zien hoe je maatje zich ontplooit, is een waardevolle ervaring.

Begeleiding
Gedurende de gehele periode begeleiden we je door middel van intervisie en thema-avonden en persoonlijk contact met jouw coördinator van Jong Perspectief.

Groepsactiviteiten
We organiseren elk jaar verschillende activiteiten waar je samen met de jongere of het kind aan deel kan nemen. Dit is voor zowel de vrijwilligers als de kinderen en jongeren een leuke gelegenheid om elkaar op een relaxte manier te ontmoeten. Je kunt dan ook ervaringen uitwisselen met andere vrijwilligers!

Aanmeldprocedure

  •  Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld bellen we op voor een telefonisch kennismakingsgesprek.
  • Hierna volgt een intakegesprek bij je thuis, we vragen naar je hobby’s en interesses, maar ook wat jij verwacht van het project. Goede matches maken is maatwerk, dus alle informatie kan ons helpen!
  • Daarna neem je deel aan de training voor vrijwilligers. 
  • Omdat je werkt met jeugd, vragen we ook een vrijwilligers-VOG voor je aan.
  • Tot slot volgt het koppelingsgesprek bij de jongere thuis en kan het avontuur beginnen!

 

Aanmelden als vrijwilliger

N.B. Mocht de mail niet aankomen, check dan even je spam map.

Veelgestelde vragen Vrijwilligers

Moet je als vrijwilliger wonen in Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp of Lansingerland?

Moet je als vrijwilliger wonen in Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp of Lansingerland?

Als (vakantie)maatje is dat wel handig, omdat je het kind ophaalt van huis en ook weer thuisbrengt. Thuismentoren komen bij de jongere thuis, dus het is noodzakelijk dat je op korte reisafstand van Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp of Lansingerland woont.

Kan je stage lopen bij Jong Perspectief?

Kan je stage lopen bij Jong Perspectief?

Ja dat kan. Bij opleidingen met studierichtingen HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Pedagogiek wordt er in het tweede jaar van je verwacht dat je stage loopt bij een vrijwilligersorganisatie of zelfs bij een maatjesproject. Je kunt dus als maatje ingezet worden, mits je minimaal 18 jaar bent. Het is wel belangrijk dat het voor de jongere niet mag uitmaken of jij dit voor je studie moet doen of dat je dit vrijwillig doet.

Hoeveel tijd breng je door met je maatje per week/per twee weken?

Hoeveel tijd breng je door met je maatje per week/per twee weken?

Het is de bedoeling dat je per week of per twee weken een aantal uren met je maatje doorbrengt. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je gaat doen met elkaar en hoeveel tijd er beschikbaar is. Maar om echt wat te kunnen doen en met elkaar een band op te bouwen heb je wel minimaal twee uur per keer nodig.

Hoe word je begeleid vanuit Jong Perspectief?

Hoe word je begeleid vanuit Jong Perspectief?

Zodra je hebt aangemeld bij Jong Perspectief komen we eerst langs voor een kennismakingsgesprek.
Daarna volgt een training van twee avonden. Zodra je gekoppeld wordt aan een jongere heb je ook een vast aanspreekpunt vanuit Jong Perspectief. Zij zal aanwezig zijn bij het koppelingsgesprek en gaat jouw match volgen. Ook zal deze medewerkster aanwezig zijn bij het evaluatiegesprek dat volgt na een jaar. Verder zijn we altijd per mail te bereiken voor vragen , maar ook natuurlijk telefonisch.
Daarnaast zijn er eenmaal in de 6 weken intervisie avonden waar je ervaringen met andere vrijwilligers deelt en leert van elkaar.

Krijg je als vrijwilliger een vergoeding voor de activiteiten?

Krijg je als vrijwilliger een vergoeding voor de activiteiten?

Als vrijwilliger krijg je per maand een vergoeding van €25.

Wat als halverwege de match blijkt dat het toch eigenlijk niet goed klikt?

Wat als halverwege de match blijkt dat het toch eigenlijk niet goed klikt?

Het kan gebeuren dat jij of jouw maatje op een gegeven moment het toch niet meer zo leuk vindt, omdat er te weinig gemeenschappelijk interesses zijn of gewoon omdat het niet lekker loopt.
Neem dan contact op met jouw aanspreekpunt bij Jong Perspectief, zodat we hier met elkaar over kunnen praten, en met wat andere inzichten en wat tips kun je soms weer verder.
Toch kan het zijn dat het echt niet meer gaat. Dan zal de match beëindigd worden en desgewenst een nieuw maatje gezocht worden.

Heb je als vrijwilliger ook contact met de eventuele aanwezige hulpverlening?

Heb je als vrijwilliger ook contact met de eventuele aanwezige hulpverlening?

In principe heb je als vrijwilliger geen direct contact met de eventuele hulpverlening. Soms is een verwijzer van een instantie op hun verzoek of ons verzoek aanwezig bij het kennismakingsgesprek. Daarna is het echt de bedoeling dat 1 op 1 met je maatje op stap gaat. Als het tussentijds contact gewenst is met de hulpverlening zal dit via de medewerkers van Jong Perspectief lopen.

Wat kan/moet je doen als je iets signaleert bij de jongere thuis wat je niet pluis vind?

Wat kan/moet je doen als je iets signaleert bij de jongere thuis wat je niet pluis vind?

Als er iets gebeurt of je ziet zaken die je een niet pluis gevoel geven, is het zaak contact op te nemen met je contactpersoon van Jong Perspectief. Het is goed om met elkaar hierover van gedachten te wisselen en zeker ook belangrijk dat je er niet alleen mee blijft lopen.
Soms is het nodig om dan de hulpverlening in te schakelen of om advies te vragen, dit wordt dan door een medewerker van Jong Perspectief gedaan.

Heb je contact met andere vrijwilligers?

Heb je contact met andere vrijwilligers?

Je hebt zeker contact met andere vrijwilligers. Zo organiseren we eens per 6 weken een intervisie- avond voor de vrijwilligers. Tijdens deze avond kunnen de vrijwilligers ervaringen met elkaar uitwisselen en regelmatig komt er een gastspreker een bepaald thema belichten.
Daarnaast organiseren we zo’n 5 keer per jaar groepsactiviteiten voor de jongeren met hun maatjes. De activiteiten zijn bedoeld om jongeren spelenderwijs kennis te laten maken met allerlei sportieve en /of culturele activiteiten.
Dit zijn voor zowel de jongeren als de vrijwilligers leuke middagen om elkaar te ontmoeten.

De projecten van Jong Perspectief worden mogelijk gemaakt door:

Logo 30466
Logo 30467
Logo 30500
Logo 30502
Logo 30468
Logo 30469
Logo 30470

Het laatste Nieuws

Voor het laatste nieuws over onze projecten sturen we 4x Per jaar een nieuwsbrief. Wilt u deze ontvangen, meld u dan aan via deze link

7/11/2024Stem op onze vrijwilligers!

4/11/2024Sterrengala Lions Nootdorp-Pijnacker

Jong Perspectief Contactformulier

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ook via dit contactformulier met ons contact opnemen.

Zorg er voor dat u uw gegevens zo zorgvuldig mogelijk invult. Hierdoor kunnen wij u beter van dienst zijn.